Rejestracja FAQ Użytkownicy Szukaj Forum Exkluzywne forum idiotów ze wsi Kabaty i okolic! Zapraszamy znawców tematu! Strona Główna

Forum Exkluzywne forum idiotów ze wsi Kabaty i okolic! Zapraszamy znawców tematu! Strona Główna » medea i jej figle » Miód
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Miód
PostWysłany: Wto 12:35, 04 Mar 2008
dżepetto
Galaretka z agarem zamiast żelatyny
Galaretka z agarem zamiast żelatyny

 
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 4455
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 12/45


Miód postrzegany jest jako produkt naturalny, produkowany w sposób humanitarny, zdrowy i tradycyjny. Pszczołom zabiera się też inne produkty, takie jak wosk, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko czy jad. Gdyby pszczoły posiadały głos, ich krzyk przypominałby odgłos zarzynanego barana, ni mniej ni więcej. Ich zachowania społeczne skomplikowany system komunikacji powinny wzbudzić w nas empatię.
Pszczoły wydają się być wolne, jednak tak nie jest. Hodowcy rutynowo badają je, modyfikują genetycznie, karmią sztucznym pokarmem (pyłek syntetyczny oraz syrop z białego cukru) aby zastąpić im skradziony miód, podają leki, antybiotyki oraz wystawiają na działanie pestycydów, co nie jest obojętne dla pszczół; to wszystko przechodzi do produktu przeznaczonego dla ludzi. Królową zabija się w wieku dwóch lat, gdyż wtedy zaczyna znosić mniej jaj, wcześniej obcina jej się skrzydła, po to by nie osiadła w innej rodzinie, i sztucznie zapładnia nasieniem samców zabitych dla uzyskania plemników. Pszczoły umierają z różnych powodów, olbrzymie ich ilości tracą życie przy pobieraniu miodu czy podczas przewozu pszczelich rodzin w ramach międzynarodowego handlu. Jedna pszczoła robotnica produkuje w swoim życiu pół łyżeczki miodu.
Kwasy wydzielane przez żołądek pszczół, które mają na celu uchronić miód przed naturalną fermentacją, sprawiają, że produkt ten jest niestrawny dla ludzi (jak mleko), wywołuje astmę i alergię, a nawet u dzieci poniżej roku może spowodować botulizm dziecięcy.
Rocznie sprzedaje się 300.000 ton miodu pod pretekstem, że ma właściwości odżywcze i zdrowotne, jednak tak naprawdę jest to kwestia upododobań kulinarnych' tak jak w przypadku wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego; jeśli nie odpowiadałyby naszemu podniebieniu, nikt nie odżywiałby się produktami pochodzącymi od zwierząt.

Przepis na "miód" wegański
300 gramów kwiatów (mlecza, lipy, rozmarynu, śliwki,...), 0,3 litra wody, 1 kg cukru, 1 cytryna,' szczypta cynamonu.
Kwiaty wrzucić do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Wywar przecedzić. Do płynu wsypać cukier i gotować; cukier musi się rozpuścić i osiągnąć konsystencję podobną do miodu (kiedy ostygnie będzie jeszcze gęstszy). Zgasić ogień i dodać sok z cytryny. Zlać miód do słoików i zakonserwować.

Pszczoły?
Rój pszczeli składa się z królowej-matki, robotnic oraz trutni. Każda rodzina buduje gniazdo złożone z kilkunastu do 20-80 tysięcy osobników. Pszczoły przechodzą przeobrażenie zupełne: z jaj wylęgają się larwy (czerwie), które przekształcają się w nieruchomą poczwarkę. Dopiero z poczwarki wykluwa się postać dorosła - imago. Matka może też składać jaja niezapłodnione, z których wylęgają się samce. Larwy są karmione miodem (który nie zawiera substancji białkowych) i mleczkiem (zawierającą białko wydzieliną gruczołów ślinowych) oraz papką miodowo-pyłkową. Larwy, które mają się przeistoczyć w robotnice i samce są karmione mleczkiem tylko 3 dni, natomiast larwy-królowe są karmione mleczkiem do samego przeistoczenia w poczwarkę.
Niektóre gatunki pszczół żyją samotnie, wiele gatunków jednak tworzy roje i zamieszkuje gniazda o skomplikowanej strukturze wewnętrznej. Społeczne zachowania wyewoluowały niezależnie u różnych gatunków pszczół.
Pszczele społeczeństwo może istnieć wiele lat, również w klimacie umiarkowanym, ponieważ matka i robotnice mogąw ulu przezimować. Aktywność pszczół w tym okresie znacznie maleje. Zahamowane zostaje nawet wydalanie odchodów, które gromadzą się w powiększonym w tym okresie rectum.
W języku litewskim o wszystkich innych zwierzętach mówi się, że "zdychają" natomiast pszczoła "umiera". Według mitologii egipskiej pszczoły to łzy boga Ra. Koran określa pszczoły jako owady święte.
Myślisz, że wykorzystywanie pszczół jest ok? Miód potrzebny jest pszczołom do karmienia larw oraz przeżycia zimy. Pszczelarze zabijają królowe aby powstrzymać podział roju. Używają dymu i prądu elektrycznego (zabójczy) aby kontrolować mieszkańców ula. Wyłapują dzikie roje. Wybierają cały miód a na zimę albo zabijają rój, albo oszukują karmiąc go cukrem. Królowa jest sztucznie zapładniana, a pobierane do tego nasienie polega na wyciskaniu go z trutni, naturalnie śmiertelne dla pszczoły.
w polsce brakuje grup zajmujących sie promocja ekologii, weganizmu i idei animal liberation, brakuje wydarzeń i dzialan związanych z tymi zagadnieniami, nie brakuje jednak osób które sa takimi działaniami zainteresowane, stworzenie grupy zajmującej sie takimi rzeczami nie wymaga wiele wysiłku, potrzeba tylko zainteresowanych ludzi z pomysłami, w takim gronie można juz zrobić wiele rzeczy. 1 listopada skromna impreza na elbie obchodziliśmy dzień weganizmu. nie wszystko wyszło tak jak chcieliśmy, ale wiele osób było zadowolonych, takich imprez może byc dużo więcej, mogą byc lepsze, ciekawsze, mogą zainteresować i skłonie do myślenia czy działania dużo więcej osób. jeśli chcialabys/chcialbys przyłączyć sie do inicjatywy, która będzie zajmować sie rożnymi projektami związanymi z działaniem a nie tylko gadaniem daj znać na maila [link widoczny dla zalogowanych]
radykalne podwieczorki odbywają się w każdą 2 i 4 środę miesiąca w
infoszopie (o ile nie zaznaczymy inaczej) od g.18. W ramach tych
spotkań m.in. zgłębialiśmy tajniki wegańskich, naturalnych słodyczy
czy przemysłu żywnośiowego UE. Oto marcowe spotkania:
12 marca - ogrodnicza partyzantka miejska + spotkanie organizacyjne
warszawskiej grupy ogrodniczej!
26 marca - następny podwieczorek, temat już wkrótce!
Obydwa oczywiście odbędą się w infoszopie, i oczywiście startujemy
o 18!
Infoszop w Warszawie istnieje na Pradze już od 6 lat. Obecnie mieści się na ul. Targowej 22 (róg Kijowskiej). W Infoszopie mają miejsce spotkania takich grup, jak Praska Grupa Anarchistyczna, Związek Syndykalistow Polski, Warsaw Vegans, odbywają się projekcje filmów o tematyce społecznej i politycznej - krytycznie nastawione wobec wojen, nacjonalizmu, nierówności społecznych powodowanych przez kapitalizm, okrucieństwa wobec zwierząt i dyskryminacji kobiet. W infoszopie można zapoznać się z literaturą wolnościową na tematy takie, jak syndykalizm, ekologia, prawa człowieka. Dostępne są pozycje takich autorów, jak Piotr Kropotkin, Naomi Klein, Noam Chomsky

dzieło naszego skanera, ulotka z warsztatów pszczelarskich na elbie :]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 14:21, 04 Mar 2008
MEDeah
smrod
smrod

 
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 2810
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 13/45
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło!
Płeć: macoszka


Smile dobry skanerek, dzięki za info.
ja z powodów dla jakich niektórzy nie jedzą miodu, to słyszłam o przycinaniu czy tam wyrywaniu skrzydełek, żeby nie uciekły i nie założyły sobie nowego ula.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: Miód
PostWysłany: Wto 17:41, 04 Mar 2008
Wallenrod
Oazowy boy
Oazowy boy

 
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1450
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 5/45


dżepetto napisał:

Kwasy wydzielane przez żołądek pszczół, które mają na celu uchronić miód przed naturalną fermentacją, sprawiają, że produkt ten jest niestrawny dla ludzi (jak mleko), wywołuje astmę i alergię, a nawet u dzieci poniżej roku może spowodować botulizm dziecięcy.


Wszystko fajnie, tylko ze pszczoly nie maja żołądka. Warto by sprawdzic informacje. Schemat budowy owadów (włącznie z ukladem pokamowym).

[link widoczny dla zalogowanych]

I teraz gwoli jasnosci. Nie twierdze ze cala ulotka to nieprawda, ale te przeczące sobie informacje sieja watpliwosci. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 9:55, 06 Mar 2008
Sado
Galaretka z agarem zamiast żelatyny
Galaretka z agarem zamiast żelatyny

 
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 3820
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 13/45
Skąd: Jaworzyna
Płeć: jędruś


Misie lubią miód.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 10:55, 06 Mar 2008
dżepetto
Galaretka z agarem zamiast żelatyny
Galaretka z agarem zamiast żelatyny

 
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 4455
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 12/45


hm pewnie na squacie nikt nie jest specjalnie wykształcony, no i dobrze, ale to faktycznie jakies nieporozumienie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 11:59, 06 Mar 2008
zuha
Master Betty
Master Betty

 
Dołączył: 05 Kwi 2007
Posty: 1065
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 2/45

Płeć: jędruś


ale przeciez one jakos musza to przetwarzac nie ??
moze nie sa zbyt wyksz ale moze to jakas pomylaka w nazwie ;/


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:22, 06 Mar 2008
Maso
Filatelista
Filatelista

 
Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 392
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 7/45
Skąd: z innej planety


Owszem, trawienie odbywa sie w przednim odcinku jelita z wykorzystaniem enzymów - czyli katalizujących białek (a nie kwasów trawiennych)

Cytat:
W zależności od środowiska życia i rodzaju pobieranego pokarmu w sokach trawiennych owadów obecne są różnego rodzaju enzymy, m.in. amylazy, lipaz, proteazy, inwertazy, z taką różnicą, że u owadów drapieżnych, żywiących się głównie innymi bezkręgowcami w sokach trawiennych przeważają proteazy i lipaz.


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:24, 06 Mar 2008
Wallenrod
Oazowy boy
Oazowy boy

 
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1450
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 5/45


Ej, to pisalem ja, gąbka


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:37, 06 Mar 2008
MEDeah
smrod
smrod

 
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 2810
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 13/45
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło!
Płeć: macoszka


:/ i co z tego wszystkiego!? przecie nie to ważne.
może specjalnie napisano żołądek (choć nie uważam tego za słuszne), żeby ludzie skalpowali, bo może jakby przeczytali "wole" to poczuliby się zagubieni w naukowym żargonie ;p może nie specjalnie. z pewnością, żaden naukoweiec tego tez nie pisał, tylko "zwykła" osoba napisała artykół i ot co. wpadka. wielkie mi rzeczy, dajcie spokój.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez MEDeah dnia Czw 12:38, 06 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:45, 06 Mar 2008
Wallenrod
Oazowy boy
Oazowy boy

 
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1450
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 5/45


Przeciez ja sie nie kloce o sam sens artykułu, tylko o ten konkretny element. Jak chcesz, zeby do ludzi takie artykuly dotarly, jesli sie robi podstawowe (w tym przypadku) bledy. A mozna by to napisac chociazby "osrodki odpowiedzialne za trawienie". Pomijam juz fakt, ze enzymy wydzielane przez pszczoły sa calkowicie akceptowalne przez ludzi i nie maja najmniejszego wplywu na trawienie przez czlowieka miodu. Za wikipedia:

Amylaza (EC 3.2.1.1) to enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym (jest produkowana przez zewnątrzwydzielniczą część trzustki) i w ślinie (jest produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.

Lipazy - grupa enzymów należących do hydrolaz. Hydrolazy wykazują niewielką specyficzność i katalizują rozkład estrów, utworzonych przez kwasy o krótkim i długim łańcuchu, nasycone i nienasycone, oraz alkohole mające łańcuch krótki lub długi, jedno- lub wielowodorotlenowe. Najważniejsza z nich, lipaza trzustkowa (EC 3.1.1.3), jest produkowana w trzustce, skąd pod wpływem pobudzenia zostaje wydzielona do dwunastnicy w formie nieaktywnego proenzymu. W dwunastnicy, pod wpływem soli kwasów żółciowych, fosfolipidów i białka kolipazy, przekształca się w formę czynną. W takiej postaci ma zdolność do hydrolizowania wiązań estrowych triacylogliceroli, czego produktami są wolne kwasy tłuszczowe oraz glicerol. Lipaza trzustkowa jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie.

Proteazy to enzymy z grupy hydrolaz, oznaczone kodem EC 3.4, które dokonują hydrolizy wiązań peptydowych. Z proteazami związane są dwa inne terminy, wymagające dodatkowych wyjaśnień:
peptydaza - jest pojęciem będącym właściwie synonimem proteazy i oznacza enzym dokonujący rozbicia dowolnego wiązania peptydowego. Peptydazy mogą być podzielone na dwie grupy:
endopeptydazy, które rozcinają wiązania peptydowe wewnątrz łańcucha peptydowego
egzopeptydazy, które odcinają pojedyncze aminokwasy od końców łańcucha peptydowego
proteinaza - pojęcie to oznacza zwykle endopeptydazę

Inwertaza - enzym z klasy hydrolaz i podklasy glikozydaz, rozkładający cukier sacharozę na glukozę i fruktozę.



Po prostu artykuł troche wprowadza w błąd i zawiera nierzetelne informacje.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Wallenrod dnia Czw 12:46, 06 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:12, 06 Mar 2008
MEDeah
smrod
smrod

 
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 2810
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 13/45
Skąd: z piekła wywiał i sieje pikło!
Płeć: macoszka


gąbka, naprawdę się nie obraź, nie przeczytałam do końca co napisałeś, nie wiedzę poprostu sensu w dyskusji. popełnili błąd i jakoś mnie to nie rajcuje. dlatego się wyłączam.

ps. poza pisaniem tutaj wyrzutów o błędzie, może warto byś napisał do autora artykułu (czy tam pod jakiś kontak, który zapewne podają) i poinformować o swoich spostrzeżeniach, byłoby kreatywnie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez MEDeah dnia Czw 13:15, 06 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:17, 06 Mar 2008
Wallenrod
Oazowy boy
Oazowy boy

 
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1450
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 5/45


Moze tak zrobie. Dzieki za sugestie Smile

A wniosek nasunal mi sie taki - nie wierzyc w nic, wszystko sprawdzac na wlasna reke Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 14:24, 06 Mar 2008
dżepetto
Galaretka z agarem zamiast żelatyny
Galaretka z agarem zamiast żelatyny

 
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 4455
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 12/45


Cytat:
Przeciez ja nie kloce
nasz sedes moglby cos na ten temat dopowiedziec.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 16:42, 06 Mar 2008
zuha
Master Betty
Master Betty

 
Dołączył: 05 Kwi 2007
Posty: 1065
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 2/45

Płeć: jędruś


Confused


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 11:29, 21 Kwi 2008
dżepetto
Galaretka z agarem zamiast żelatyny
Galaretka z agarem zamiast żelatyny

 
Dołączył: 09 Sty 2007
Posty: 4455
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 28 razy
Ostrzeżeń: 12/45


[/img]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Miód
  Forum Exkluzywne forum idiotów ze wsi Kabaty i okolic! Zapraszamy znawców tematu! Strona Główna » medea i jej figle
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.
Regulamin